• 22 czerwca 2024

Minęło trochę czasu, odkąd opublikowałem post na blogu z serii Cudowne oleje i olejki. Czas nadrobić zaległości. Po długiej nieobecności mam przyjemność zaprezentować Wam olej z nasion tamanu (INCI Canophyllum inophyllum lub Tamanu). W ciągu ostatnich kilku miesięcy stał się on ogromnym hitem i zasłużenie. Ma wiele zalet pielęgnacyjnych i leczniczych. Nie powinien być modą, ale substancją, która jest kochana przez lata.

Jest wytwarzany z orzechów drzew tamanu, które naturalnie rosną w Azji Południowo-Wschodniej i Polinezji Francuskiej. Rdzenni mieszkańcy przez tysiące lat wierzyli, że roślina ta jest darem niebios, a w jej gałęziach ukrywają się bogowie. Olej pozyskiwany z jej owoców chronił ludzi przed żywiołami, w tym upałem, światłem słonecznym i silnymi wiatrami morskimi. Naukowcy z Azji rozpoczęli badania nad esencją tamanu na początku XX wieku ze względu na wierzenia tubylców. Ich praca była zdumiewająca - odkryli szereg cennych właściwości oleju.

Liście i owoce Tamanu

Ta naturalna substancja zawiera bogactwo niesamowitych składników. Jednym z nich są kwasy tłuszczowe: oleinowy (49%) i linolowy (21%). Ponadto, w składzie tamanu znajduje się również kallofiloidyna (która prawdopodobnie odpowiada za jego właściwości przeciwzapalne), delta-tokotrienol, forma witaminy E, kumaryny, fitosterole i szereg przeciwutleniaczy.

Nierafinowana esencja tamanu jest zielona, lekko gęsta i ma orzechowy zapach. Stosuje się ją częściej na noc, ponieważ w ciągu dnia jej aromat może być przytłaczający.

Właściwości oleju Tamanu

Jest doskonałym remedium dla skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej. Olej tamanu ma właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne, które pomagają zwalczać trądzik, wypryski i inne podrażniające niedoskonałości skóry. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Oznacza to, że może leczyć szeroki zakres chorób skóry. Stosuję tamanu punktowo na wypryski, które pojawiają się pojedynczo i muszę przyznać, że przyspiesza ich gojenie.

Polecany jest również do skóry dojrzałej, która została narażona na przyspieszone starzenie. Zawiera bowiem dużą ilość przeciwutleniaczy, w tym witaminę E. Substancje te skutecznie eliminują wolne rodniki, pozwalając zachować młodość i elastyczność tkanki. Pomaga również pozbyć się lub zminimalizować widoczność rozstępów, przebarwień i blizn potrądzikowych.

Olej Tamanu zawiera duże ilości złogów kwasów tłuszczowych, które mają działanie nawilżające i regenerujące. Pozwala również komórkom skóry zatrzymać wilgoć. Jest również stosowany do gojenia/łagodzenia:

  • egzemy,
  • łuszczycy,
  • oparzenia słoneczne, w tym te powstałe w wyniku zabiegów kosmetycznych
  • wysypki,
  • Przetestuję to latem. ).

W jakich kosmetykach można znaleźć olejek TAMANU?

Polecam zakup czystego, nierafinowanego oleju Tamanu. Można go znaleźć w wielu sklepach. Ja używam Natura Receptura. Można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy, rąk i ciała. Sprawdza się również na włosy, paznokcie, a nawet na włosy. Dziwnie pachnie, więc używam go przed snem. Na początku pachnie jak orzechy włoskie, ale po chwili mam wrażenie, że przypomina mi syrop klonowy.

Można go również znaleźć w niektórych kosmetykach na rynku. Są to między innymi:

  1. BingoSpa Kokosowy balsam do rąk z olejem Tamanu
  2. Serum do cery trądzikowej i problematycznej Krwawnik, tamanu i Iossi
  3. Matrix Equisite Oil to wzmacniający olejek do włosów cienkich i przerzedzonych.
  4. Pianka do golenia Naturado
  5. Krem wygładzający z olejkiem tamanu, Mariza

Top